Donosimo deklaraciju mladih s konferencije u Banjoj Luci

Mladi Paneurope okupljeni u Banjoj Luci 8. lipnja 2023. donijeli su deklaraciju kojom pokazuju kako su istinski baštinici paneuropskih ideja.

*****

Mi, Paneuropska mladež iz Njemačke, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, okupljeni u Banjoj Luci i Sarajevu u lipnju 2023. godine, izjavljujemo:

1. Pozivamo na lakši nastavak procesa proširenja Europske unije u ovom dijelu Europe, imajući na umu da bi Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Albanija, Sjeverna Makedonija i Srbija trebale postati punopravne članice Europske unije te pozivamo tijela i institucije EU-a da ih potaknu i pomognu u ispunjavanju potrebnih kriterija. Tim zemljama mora se dati mogućnost priključenja EU čim ispune sve uvjete za članstvo.

2. Te zemlje imaju goleme resurse, posebno u gospodarstvu i kulturi, koji se mogu integrirati u Europsku uniju na obostranu korist svih Europljana. Najvrjedniji su njihov resurs ljudi koji dijele zajedničku europsku kulturu i povijest i imaju posebno iskustvo u multietničkom, multikulturalnom i multireligijskom suživotu i dijalogu, koji je sada u Europskoj uniji potreban više nego ikad.

3. U tom smislu pozdravljamo odluku Europskog vijeća od 15. prosinca 2022. o dodjeli statusa kandidata Bosni i Hercegovini, s tim da se pregovori vode što je brže moguće, nadajući se da će proces pristupanja EU sada dobiti novi zamah. Velika većina građana Bosne i Hercegovine kontinuirano izražava jasnu želju da njihova zemlja bude potpuno integrirana država članica EU i pozivamo političke predstavnike u Bosni i Hercegovini da u potpunosti poštuju volju građana. Pozivamo političke predstavnike Bosne i Hercegovine da se suzdrže od retorike koja se poziva na bilo kakvu vrstu secesionizma, etničke podjele ili dominacije i osude svako slavlje ili negiranje ratnih zločina, posebice genocida u Srebrenici.

4. Potičemo predstavnike EU i donositelje odluka da uzmu u obzir specifičnu političku i pravnu situaciju Bosne i Hercegovine u pregovaračkom procesu. Vjerujemo da se budućnost Bosne i Hercegovine, na kulturnu i ekonomsku korist svih njenih građana može ostvariti samo unutar EU i poštivanjem demokratskih procesa i pažljivo izgrađenih ustavnih institucija, jednakošću triju naroda i zaštitom ljudskih prava svih građana.

5. Vrlo snažno pozdravljamo odluke Europskog vijeća iz 2022. o otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom te o davanju statusa kandidata Ukrajini i Moldovi.

6. Potičemo taj korak u procesu normalizacije i mirenja na Kosovu i osuđujemo sve organizirane provokacije i nasilje.

7. Osobno smo iskusili koliko je bilo korisno da Hrvatska uđe u eurozonu i schengenski prostor i vidjevši da ispunjavaju sve potrebne kriterije zahtijevaju hitno pristupanje Bugarske i Rumunjske Schengenu, kao i pristupanje eurozoni čim ispune uvjete.

8. Podržavamo institucije Europske unije, kao i sve države članice i one na putu prema članstvu u svim procesima jačanja EU-a kao subjekta međunarodne politike koja može jednako braniti interese Europljana u odnosima s drugim globalnim silama, kao i voditi politiku mirotvorstva, u skladu s ciljevima i načelima koji su doveli do stvaranja EU-a. Vjerujemo da ideal mirne i demokratske Europe podrazumijeva spremnost na obranu sebe. To se također pokazalo u zajedničkom otporu svih ukrajinskih građana protiv ruske agresije. U potpunosti podupiremo solidarnost EU-a, država članica EU-a i drugih europskih zemalja s Ukrajinom, što uključuje pružanje potrebne gospodarske i vojne pomoći te pozivamo Europu da nastavi tu solidarnost dok agresor ne bude poražen.

9. Naša je vizija Europe solidarnost, s obitelji kao stanicom društva, gospodarskom suradnjom, dobrobiti svakog građanina, poštovanjem kulturne raznolikosti te znanstvenom i obrazovnom izvrsnošću. Takva vizija zahtijeva snažnu Europsku uniju s jedinstvenom vanjskom i sigurnosnom politikom, spremnu zaštititi interese svih europskih građana i kojoj prirodno pripadaju nacije jugoistočne Europe. Konačni je cilj osigurati trajni mir u Europi.

10. Baština opatije "Marija Zvijezda" u Banjoj Luci, sačuvana i nastavljena radom biskupa dr. Franje Komairce i Europskog centra za mir i suradnju, predstavlja za nas mlade Paneuropejce važne europske vrijednosti kao što su ideje kršćanstva, multikulturalna i multinacionalna suradnja te razvoj društva.