Održan okrugli stol „Dan Europe: ususret europskim izborima“

Povodom Dana Europe, 11. svibnja 2024. održan je okrugli stol  u organizaciji Hrvatske paneuropske unije i zagrebačkoga ureda Zaklade Hanns Seidel.

Govornici na ovogodišnjem okruglom stolu bili su ravnateljica ureda Zaklade Hanns Seidel Aleksandra Markić Boban, predsjednik Hrvatske paneuropske unije Pavo Barišić, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić-Radman, član Europskoga parlamenta i supredsjedatelj Paneuropske radne skupine u Europskom parlamentu Karlo Ressler, zastupnik u Hrvatskom saboru Davor Ivo Stier te počasni predsjednik Hrvatske paneuropske unije Mislav Ježić. Okrugli je stol vodila Lucija Pranjić. Skupu su nazočili i predstavnici Hrvatskoga diplomatskog kluba.

Okrugli stol otvorila je Aleksandra Markić Boban, ravnateljica zagrebačkoga ureda Zaklade Hanns Seidel. Istaknula je da „mir, blagostanje i demokracija nisu vrijednosti razumljive same po sebi, nego na njima treba uvijek nanovo raditi i za njih se boriti. Upravo je Dan Europe takav događaj.“

Karlo Ressler osvrnuo se na izazove s kojima se nadolazeći saziv Europskoga parlamenta mora suočiti. „Gospodarstvo i energenti koriste se kao pitanje i instrument ucjene kojim se pokušavaju mijenjati europske politike. Europa nema liderstvo kakvo je imala prije i opasni globalni trendovi ugrožavaju njezin status.“ Hrvatski će zastupnici biti spremni odgovarati na sve zahtjeve ne bi li polarizacija društva u gotovo svim bitnim aspektima postojanja bila smanjena, dodao je.

Davor Ivo Stier, zastupnik u Hrvatskom saboru govorio je o važnosti izlaska na europske izbore: „Dobro je osvijestiti da su izbori za europski parlament prilika da hrvatski građani odluče žele li zaista živjeti u Europi solidarnosti i supsidijarnosti.“ Politika sebičnosti kao temeljni koncept Europe suprotstavlja se demokršćanskim vrijednostima za kojima se vodi hrvatska politika, dodao je Stier.

Predsjednik Hrvatske paneuropske unije Pavo Barišić osvrnuo se u svojemu govoru na tri teme: paneuropsko ishodište Europskoga parlamenta, europske izbore i geopolitičko stanje u svijetu u kojemu se odvijaju ovi izbori. Istaknuo je: „Mir je najveća vrijednost i zato u njega treba ulagati znatan napor i sredstva. Snažna obrambena moć još je uvijek najpouzdanija za osiguravanje mira i slobode. Pri tome se Europska Unija ne smije prepustiti da o njezinoj sudbini odlučuje manje ili više sklona predsjednička administracija u Americi. Prevelika je cijena europskoga mira da bi bio predmet trgovine.“ Predsjednik Barišić zaključio je kako Republika Hrvatska svojim primjerom svjedoči dragocjenosti slobode i mira koje su izborene u Domovinskom ratu.

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministar vanjskih i europskih poslova, Gordan Grlić Radman održao je glavno izlaganje na okruglom stolu. „Nema dobra mira ako nema slobode. Ovo nije vrijeme za populizam i zlouporabu nesigurnosti koje neki građani osjećaju u današnjem svijetu“, rekao ministar. Poručio je da „u svakoj od kriza koje smo prolazili, zajedništvo je pokazalo vrijednost, europski je odgovor bio jači od pojedinačnih, a Europska Unija zaštitila je i poduprla naše građane, gospodarstvo i države članice.“ Pozvao je javnost da aktivnim sudjelovanjem u ovim izborima aktivno pridonese osiguravanju daljnjega mira i blagostanja u Europskoj Uniji i u novom sazivu Europskoga parlamenta.

Mislav Ježić govorio je o važnosti da se na predstojećim europskim izborima glasuje za uvjerene Europljane i ljude koji će se zauzimati za Hrvatsku i Europu. „Do sada su hrvatski zastupnici u Europskome parlamentu i u europskim tijelima stekli znatan ugled. Drago nam je da neki od najboljih jesu članovi naše Hrvatske paneuropske unije pa i njena Predsjedništva.“ Budući bi zastupnici morali biti svjesni potreba da Europska unija postane samodostatna u područjima prehrane, energije i obrane, a zbog otvaranja ratnih žarišta u svijetu Europska unija mora razviti vlastitu obranu, poručio je. Uz poruku da su „potrebni ujedinjeni napori čovječanstva koje surađuje na njima, a ne troši se u međusobnim ratovima“, akademik Ježić zaključio je susret.

Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Sadržaj ovog dokumenta je u isključivoj je odgovornosti Hrvatske paneuropske unije i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Ministarstva.

 

 

 

MEDIJSKI ODJECI

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova
Ministar Grlić Radman na okruglom stolu povodom Dana Europe
Dalmatinskiportal.hr
Konferencija Hrvatske paneuropske unije i zagrebačkoga ureda Zaklade Hanns Seidel
 
Mojzagreb.info
Održan je okrugli stol „Dan Europe - ususret europskim izborima“
HIA.com.hr
„Dan Europe: ususret europskim izborima“