Održana tribina „Tri prijatelja iz Novoga Zrina ili događaji hrvatskoga bana Nikole VII. Zrinskoga”

U četvrtak, 16. studenoga 2023., u Hrvatskoj paneuropskoj uniji održana je tribina „Tri prijatelja iz Novoga Zrina ili događaji hrvatskoga bana Nikole VII. Zrinskoga”.

Voditelj tribine bio je predsjednik Hrvatske paneuropske unije, prof. dr. sc. Pavo Barišić, a predavač je bio prof. dr. sc. Alojz Jembrih, professor emeritus.

Karijera profesora Jembriha izrazito je bogata i obilježena raznim akademskim i književnim dostignućima. Profesor Jembrih svoj rad često temelji na djelima kajkavske ostavštine, tražeći na taj način mjesto za ovu književnost u modernom diskursu. Knjiga „Tri prijatelja iz Novog Zrina“ - roman iz doba hrvatskoga bana Nikole VII. Zrinskoga“, koju je priredio upravo profesor Jembrih, prošle je godine ovjenčana i Zlatnom poveljom Matice hrvatske.

U pitanju je prijevod na suvremeni hrvatski jezik, nastao po povijesnom romanu prvotno objavljenom 1799. na njemačkom jeziku, a čiji je autor bio Ignacije Aurelije Fessler, profesor orijentalnih jezika i filozofije koji je u svojemu vremenu bio predšasnik ideje paneuropeizma. Juraj Pavlinić predstavlja prvi prijevod ove knjige s mađarskog izvornika još 1823., a 1833. ova knjiga postaje dostupna i na našim prostorima.

Radnja knjige posvećena je zadnjim trima godinama života Nikole VII. Zrinskoga i njegovom neobičnom prijateljstvu s dvama mladića koja su tijekom tridesetogodišnjeg rata ostala bez svega. Knjiga je prožeta predromantističkim i romantistističkim elementima te predstavlja spoj fikcije i povijesnih događaja.

Na kraju je uslijedila zanimljiva rasprava u kojoj su svi nazočni mogli postavljati pitanja profesoru Jembrihu, a on je naglasio da je šteta što je kajkavska literatura toliko dugo bila u sjeni drugih narječja te da bismo danas trebali njegovati cjelokupnost književnosti jer „knjiga ima sudbinu u glavi čitatelja”.

Tekst: Doris Šimundić

Fotografija: Vanja Gavran

 mg 0079jpg

 mg 0019jpg

  mg 0034jpg

  mg 0047jpg

  mg 0054jpg

  mg 0061jpg

  mg 0063jpg

  mg 0067jpg

  mg 0071jpg