Hrvatska paneuropska unija i Zaklada Hanns Seidel Stiftung organiziraju u petak, 6. svibnja 2016. u povodu Dana Europe i obilježavanja 25. obljetnice utemeljenja HPEU, okrugli stol pod naslovom „Politika proširenja i susjedstva Europske Unije“.

PROGRAM

10:30 - 11:00

Otvaranje i pozdravne riječi

  • Pavo Barišić, predsjednik HPEU
  • Aleksandra Markić Boban, ravnateljica ureda Zaklade Hanns Seidel u Zagrebu
  • Miro Kovač, ministar vanjskih i europskih poslova RH

11:00 - 13:00

Izlaganja i rasprava

  • Andrej Plenković, zastupnik u Europskom parlamentu
  • Bernd Posselt, predsjednik Njemačke PEU
  • Stephan Baier, novinar i publicist
  • Mislav Ježić, počasni predsjednik HPEU

Moderatorica: Morana Kasapović

Simultani prijevod: hrvatski/njemački

 

Miro Kovač

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske dr. sc. Miro Kovač bio je pomoćnik ministra 2004., šef Diplomatskog protokola 2005., veleposlanik RH u SR Njemačkoj 2008. – 2013. Međunarodni je tajnik HDZ-a.

Andrej Plenković

Zastupnik mr. sc. Andrej Plenković (HDZ) član je Kluba zastupnika Europske pučke stranke u Europskom parlamentu. Predsjednik je Izaslanstva u Odboru za parlamentarnu suradnju između Europske Unije i Ukrajine te potpredsjednik Odbora za vanjske poslove. Također je član drugih tijela EP-a.

Bernd Posselt

Zastupnik i član kluba Europske pučke stranke u Europskom parlamentu (1994. – 2014.). Predsjednik Paneuropa – Union Deutschland od 1998. Član je Kršćanske socijalne unije (CSU) od 1972.

Stephan Baier

Novinar i publicist Stephan Baier dugogodišnji je dopisnik katoličke dnevne novine za njemačko govorno područje „Die Tagespost“. Bio je glasnogovornik dr. Otta von Habsburga u Europskom parlamentu. Kršćansko-islamski dijalog i politika susjedstva Europske unije u središtu su Baierovog publicističkog rada.

Mislav Ježić

Od 1991.-2003. akademik Mislav Ježić bio je predsjednik je Hrvatske paneuropske unije, otada je počasni predsjednik. Od 1995. bio je “prvi potpredsjednik” Međunarodne paneuropske unije, a od 1999. stalno je ponovo izabran na dužnost potpredsjednika.