Bosna i Hercegovina ne smije propustiti priliku ulaska u EU

Paneuropska unija izdala ja priopćenje vezano za moguće otvaranje pregovora o članstvu Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji. Priopćenje objavljujemo u cjelosti.

Paneuropska unija Bosne i Hercegovine dosljedno, već dugi niz godina, prati i pozdravlja pozitivne napore političkih lidera i državnih institucija u ostvarivanju osnovnih ciljeva i pravaca vanjske politike naše zemlje. Na tom planu ima podršku članica Međunarodne paneuropske unije.

Činjenica da je Bosna i Hercegovina polovinom prosinca 2022. godine stekla status kandidata za članstvo u Europskoj uniji temelj je na kojem treba intenzivirati aktivnosti radi prihvaćanja standarda i usklađivanja s pravnom stečevinom Europske unije.

Proces europskih integracija je pitanje budućnosti naše zemlje za koji su se već odavno opredijelile sve političke stranke kojima su građani Bosne i Hercegovine dali povjerenje da u njihovo ime odlučuju u državnim institucijama o bitnim pitanjima naše budućnosti u Europskoj uniji.

Period od donošenja Odluke o kandidatskom statusu BiH do danas, nepun mjesec do očekivanog Izvještaja Europske komisije o napretku radi utvrđivanja datuma o otpočinjanju pregovora s Europskom unijom, čini se da je nepotrebno mnogo vremena izgubljeno u “dogovorima da ćemo se dogovarati”. Ipak je usvojeno nekoliko zakona ali treba ispuniti sve uvjete postavljene pred političke lidere i institucije Bosne i Hercegovine.

Paneuropska unija BiH kao dio bosanskohercegovačkog društva svjesna je problema korupcije, kriminala i pokušaja političkog utjecaja na pravosudne organe u našoj zemlji, koji koče procese neophodnih reformi a koje treba hitno rješavati.

Pozivamo predstavnike svih parlamentarnih stranaka i političke lidere u Bosni i Hercegovini da u narednih nekoliko dana pokažu mudrost i hitno usvoje neophodne reformske zakone, potvrđujući u praksi iskrenost u svojoj verbalno iskazanoj opredijeljenosti za članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji.

Paneuropska unija BiH podsjeća na riječi Josepha Borrella, visokog predstavnika Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku. Čestitajući donošenje odluke o dodjeli statusa kandidata rekao je “Ovo je odluka za narod Bosne i Hercegovine. Politički lideri sada mogu ovu ambiciju pretočiti u stvarnost kroz provođenje odsudnih reformi!”

Očekujemo i tražimo da politički lideri i institucije Bosne i Hercegovine opravdaju povjerenje i želju građana da budu građani Europske unije! Tko zna kad će biti sljedeća prilika! Ovo je nakon Daytonskog sporazuma najvažniji događaj za BiH.

Sretan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine!

Akademik prof. dr. mons. Franjo Topić, v. d. predsjednik Paneuropske unije BiH