Deklaracija o miru u Europi i svijetu

Predsjedništvo Međunarodne paneuropske unije na sjednici odžanoj 29. listopada 2023. u Zagrebu donijelo je deklaraciju „Mir u Europi i svijetu”. Tekst deklaracije donosimo u nastavku. 

U povodu međunarodne konferencije “Mir u Europi i svijetu”, koju je Hrvatska paneuropska unija organizirala u suradnji s Međunarodnom paneuropskom unijom i Paneuropskom unijom Bosne i Hercegovine u Zagrebu i Banjoj Luci, Predsjedništvo Međunarodne paneuropske unije na sjednici 29. listopada 2023. u Zagrebu donijelo je sljedeću deklaraciju.

1. Paneuropska unija osnovana je prije sto godina kako bi spriječila povratak rata izgradnjom ujedinjene Europe. Nakon uspona totalitarnih režima u Europi, ponovno se je pokrenula nakon Drugoga svjetskog rata kako bi se izbjeglo ponavljanje tragičnih događaja iz 1930-ih. Danas joj je glavna misija rad na razvoju Europske Unije.

2. Velike promjene suvremenoga svijeta uzdrmale su međunarodni poredak koji je uspostavljen u razdoblju Hladnoga rata između 1945. i pada Berlinskoga zida. Bipolarni poredak zamijenjen je multipolarnošću. Kao preteča i pobornik ujedinjene Europe, Paneuropska unija zauzima se za mir u Europi i svijetu. Zagovara očuvanje i jačanje mirnoga svjetskoga poretka utemeljenoga na načelima Povelje Ujedinjenih naroda, te sprječavanje agresije i nasilne okupacije teritorija drugih zemalja.

3. Današnji svijet obilježavaju sve brojniji sukobi, od ruske agresije i razornoga rata protiv Ukrajine, preko etničkoga čišćenja u Gorskome Karabahu i terorističkoga rata Hamasa protiv Izraela, do stalnih provokacija Srbije protiv susjednoga Kosova. U takvoj situaciji Europska Unija mora ojačati svoju vanjsku i sigurnosnu političku dimenziju i mora postati snažan suborac za slobodu, vladavinu prava, demokraciju i socijalno i ekološki osjetljivo tržišno gospodarstvo.

4. Paneuropska unija zahtijeva za Ukrajinu:

 • Isporuku svake humanitarne i vojne pomoći koja je potrebna Kijevu.
 • Jasno definiranje cilja obrambenoga rata: obnovu teritorijalne cjelovitosti Ukrajine.
 • Naplata odštete od Rusije za popravak ratne štete u Ukrajini, kao i odštete za ukrajinske žrtve rata. Stvaranje pravnoga okvira, kako bi se ruska imovina zamrznuta na Zapadu mogla koristiti za ratne reparacije.
 • Potpora civilnomu društvu u Rusiji, koje radi na demokratskom razvoju zemlje i zagovara zdrav razvoj vladavine prava u Rusiji.

5. Paneuropska unija zahtijeva za Armeniju i Azerbajdžan:

 • Jasnu osuda rata Azerbajdžana protiv armenskoga civilnoga društva i etničkoga čišćenja u Gorskome Karabahu.
 • Priznavanje Armenije kao dijela europske zajednice vrjednota.
 • Jasna europska strategija za integraciju makroregije Ukrajine, Gruzije, Armenije i Moldavije u europsku zajednicu vrjednota – te preinaku istočnoeuropske susjedske politike Europske Unije u pružanje prave europske perspektive.

6. Mi Paneuropljani zahtijevamo od odgovornih za vanjsku politiku Europske Unije prema Izraelu:

 • Jasan stav potpore pravu Izraela na obranu.
 • Korištenje svih zakonitih sredstava u zemljama EU za sprječavanje demonstracija koje veličaju teror, zahtijevaju uništenje Izraela ili otvoreno promiču antisemitizam.
 • Temeljitu kontrola novca koji ide Palestincima kako bi se izbjegla korupcija i potpuno zaustavilo korištenje tih sredstava za teroriste.
 • Iskrenu humanitarna skrb za Palestince koji su taoci Hamasa i žrtve rata.

7. Pozivamo na nastavak procesa proširenja Europske Unije za preostale zemlje kandidate iz jugoistočne Europe koje jasno prihvaćaju europske vrijednosti i političku orijentaciju, sve do punopravnoga članstva: Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju. Svaka od tih država mora dobiti priliku da uđe u Europsku Uniju čim ispuni sve uvjete za članstvo.

8. Podupiremo odluku Europskoga vijeća iz 2022. godine da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata i zahtijevamo brže vođenje pregovora u nadi da će proces pristupanja EU dobiti novi zamah. Pozivamo političke predstavnike u Bosni i Hercegovini da u potpunosti poštuju ravnopravnost njezinih konstitutivnih naroda i volju građana, od kojih većina želi da njihova država bude potpuno integrirana članica EU.

9. Paneuropska unija podupire djelatnost Europskoga centra za mir i suradnju “Marija Zvijezda” u Banjoj Luci, koji gradi mostove suradnje i dijaloga među narodima, vjerama i kulturama.

10. Za Kosovo i Srbiju Paneuropska unija zahtijeva:

 • Kraj sankcija EU protiv Republike Kosovo.
 • Jasno pozicioniranje protiv prijetnji iz Beograda Kosovu.
 • Kraj svih transfernih plaćanja Europske Unije Beogradu ako srbijanska vlada nije spremna zauzeti jasnu europsku poziciju.
 • Priznavanje Republike Kosovo u svim zemljama Europske Unije i Europe.
11. Paneuropska unija podupire i zagovara što brži pristup Rumunjske i Bugarske Schengenskom prostoru.

12. Što se tiče europske vanjske i sigurnosne politike, Paneuropska unija izjavljuje: Vrijeme je da EU razvije istinsku europsku vanjsku i sigurnosnu politiku. Europska vanjska politika ne znači samo koordinaciju vanjske politike 27 država članica preko Visokoga predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku. To znači uspostavljanje Ministarstva vanjskih poslova EU-a i Ministarstva obrane s europskim ministrom vanjskih poslova i ministrom obrane na njihovu čelu.

U tu svrhu Europskoj Uniji potrebna je jezgra europskoga ustava, u kojem su točno opisane nadležnosti vanjske i obrambene politike.

Europski ministar vanjskih poslova i ministar obrane radili bi izravno pod parlamentarnom kontrolom Europskoga parlamenta koji biraju izravno građani Europske Unije. To je stvarna suverenost, što znači sposobnost djelovanja i stvaranja vlastite strategije EU.

Declaration on Peace in Europe and the World

Važnu deklaraciju o miru u Europi i svijetu donjelo je Predsjedništvo Međunarodne paneuropske unije — MojZagreb.info

Deklaracija o miru u Europi i svijetu Predsjedništva Međunarodne paneuropske unije — Katolička tiskovna agencija / KTA

Deklaracija o miru u Europi i svijetu — Nedjelja.ba 

Deklaracija o miru u Europi i svijetu Predsjedništva Međunarodne paneuropske unije — Radio Marija