Hrvatska paneuropska unija pozdravlja odluku o otvaranju pregovora s BiH

Predsjednik Hrvatske paneuropske unije prof. dr. sc. Pavo Barišić i glavni tajnik Vanja Gavran uputili su riječi zahvale i čestitke u povodu odluke Europskoga vijeća o otvaranju pregovora za pristupanje Bosne i Hercegovine Europskoj Uniji.

Barišić je čestitao i izrazio zahvalnost svima koji su dali svoj prinos otvaranju pregovora sljedećim riječima: „Europska Unija prepoznala je znatan trud koji je uložila Bosna i Hercegovina. Time je potvrdila koliko joj je stalo da postane punopravna članica. Uz sve svoje posebnosti Bosna i Hercegovina dokazuje kako može ići naprijed kroz sve izazove. Njezini lideri uspijevaju pronaći zajednički cilj. To je znatno ohrabrenje i za otvoreni postupak pregovaranja. Zahvalu upućujem svima koji su zagovarali otvaranje pregovora, kako u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine tako i u europskim tijelima. Čestitke i zahvalu iskazujem posebice Paneuropskoj uniji Bosne i Hercegovine, njezinu predsjedniku akademiku mons. Franji Topiću kao i svim članovima. Čestitke upućujem i Vladi Republike Hrvatske, a osobito predsjedniku Andreju Plenkoviću, koji je znatnom političkom potporom posvjedočio koliko je Bosna i Hercegovina bitna za Europsku Uniju i koliko će Hrvatska i nadalje biti značajan partner na njezinu europskom putu pružanjem kako logističke tako i političke pomoći“.

„Bravo za Europsku Uniju, bravo za Bosnu i Hercegovinu. Europska Unija pokazuje kako je istinski opredijeljena za proširenje na prostor jugo-istoka Europe. Posebno smo sretni što je sada dana jasna europska perspektiva Bosni i Hercegovini. Svi njezini narodi i građani zaslužuju biti dio velike europske obitelji kojoj zemljopisno, povijesno i kulturološki pripadaju. Paneuropska unija, kao najstariji pokret za ujedinjenje Europe, još od 1922. zauzima se da Europa bude zajednica svih njezinih naroda i država. To se paneuropsko stoljetno nastojanje sada sve više ostvaruje na jugoistoku Europe. Europsko zajedništvo time jača. Europska Unija najveći je projekt mira u povijesti čovječanstva. Uzvišena ideja mira tek priključenjem svih europskih država dobiva svoj puni sjaj“, izjavio je Gavran.

MEDIJSKI ODJECI

HRT - Glas Hrvatske
Hrvatska paneuropska unija pozdravlja europski put BiH
Radio televizija Herceg Bosne
Hrvatska paneuropska unija pozdravlja odluku o otvaranju pregovora za pristupanje BiH EU
Dalmatinski portal
Hrvatska paneuropska unija pozdravlja odluku o otvaranju pregovora za pristupanje BiH Europskoj uniji
Obican.info
Hrvatska paneuropska unija pozdravlja odluku o otvaranju pregovora za pristupanje Bosne i Hercegovine Europskoj Uniji