Otvoren Dunavski festival u Ulmu

U petak, 5. srpnja 2024. svečano je otvoren 13. Međunarodni dunavski festival koji pod geslom „Plava poveznica prijateljstva“ zajednički organiziraju gradovi Ulm i Novi Ulm.

Na festivalu sudjeluju predstavnici iz više zemalja Podunavlja od Njemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine do Srbije, Rumunjske, Bugarske, Ukrajine i Moldavije.

Iz Republike Hrvatske na ovogodišnjem festivalu nazočna su izaslanstva iz gradova Vukovara i Rijeke te Vukovarsko-srijemske županije na čelu s obnašateljem dužnosti župana Franjom Oreškovićem. Iz Bosne i Hercegovine bile su nazočne delegacije iz grada Orašja i Županije Posavske na čelu s predsjednikom Vlade Đurom Topićem.

Na poziv domaćina grada Ulma kao posebni gosti u svečanom programu sudjelovali su su-predsjedatelj kuratorija Europskoga centra za mir i suradnju „Marija Zvijezda“ biskup u miru Franjo Komarica i glavni tajnik Međunarodne i predsjednik Hrvatske paneuropske unije Pavo Barišić.

Na okruglom stolu, koji je održan u subotu 5. srpnja 2024. u Gradskoj vijećnici grada Ulma, Pavo Barišić govorio je o značenju Dunavskoga festivala za paneuropsku djelatnost, europske integracije i daljnje proširenje Europske Unije. Usporedio je poveznicu dviju velikih europskih rijeka – Rajne i Dunava. Tijekom sedam i pol desetljeća prostor oko Rajne uspješno je integriran u Europsku Uniju, a taj su postupak pokrenuli upravo zaslužni paneuropljani iz porajnskoga područja poput Roberta Schumana i Konrada Adenauera. Dunavski festival u Ulmu ima veliku stratešku ulogu u promicanju daljnjega povezivanja za zemlje koje se spremaju za ulazak u Europsku Uniju – od Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije do Ukrajine i Moldavije. Posebice se osvrnuo na primjere europskih integracija u gradu Vukovaru i opatiji Marija Zvijezda u Banjoj Luci.

Biskup u miru Franjo Komarica predstavio je Europski centar za mir i suradnju „Marija Zvijezda“ kao uzoran primjer paneuropske djelatnosti. Istaknuo je između ostaloga potporu koju Centru daje Međunarodna paneuropska unija i osobito paneuropska Mladež te je obrazložio značenje europske integracije Bosne i Hercegovine koja je stekla status kandidata za ulazak u Europsku Uniju.

Vukovarsko-srijemska županija priredila je u sklopu festivala Slavonsku večeru na kojoj su za brojne ugledne uzvanike, između ostalih sadašnje i bivše gradonačelnike Ulma i Novoga Ulma, posluženi slavonski specijaliteti. Domaćin svečane večere bio je zamjenik župana koji obnosi dužnost župana Franjo Orešković.

okrugli stol u gradskoj vijećnici ulma 6 7 2024

pavo barišić i franjo komarica 1

svečana dodjela festivalskih priznanja