S paneuropske konferencije poručeno – Mir nije sve, ali sve bez mira je ništa

Zagreb i Banja Luka bili su domaćini međunarodne konferencije „Mir u Europi i svijetu“ koja je u organizaciji Hrvatske paneuropske unije održana od 27. do 29. listopada 2023.

Uz više od 70 sudionika iz 17 europskih zemalja, na konferenciji se govorilo o paneuropskoj perspektivi u pitanjima zaustavljanja ratnih sukoba i imperijalnih pretenzija u Europi i svijetu, kao i o tome kako učvrstiti svjetski poredak na mirotvornim načelima rješavanja sukoba.

Na konferenciji su između ostalih govorili: Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije; Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske; Franjo Komarica, biskup banjolučki; Karlo Ressler, zastupnik u Europskom parlamentu i potpredsjednik Hrvatske paneuropske unije; Davor Ivo Stier, zastupnik u Hrvatskom saboru i potpredsjednik Hrvatske paneuropske unije; Pavo Barišić, predsjednik Hrvatske paneuropske unije i glavni tajnik Međunarodne paneuropske unije; Mislav Ježić, počasni predsjednik Hrvatske paneuropske unije i potpredsjednik Međunarodne paneuropske unije; Franjo Topić, predsjednik Paneuropske unije Bosne i Hercegovine i član Predsjedništva Međunarodne paneuropske unije, kao i predstavnici paneuropskih organizacija iz Austrije, Crne Gore, Francuske, Hrvatske, Italije, Kosova, Mađarske, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Srbije, Španjolske, Švedske i Ukrajine.

Prvi dan konferencije održan je u Zagrebu, a prigodnim govorom otvorio ju je predsjednik Barišić podsjetivši na povijest Paneuropske unije i njezinu mirotvornu ulogu u Europi i svijetu. Osvrnuo se na već proživljene ratne scenarije koji bi trebali služiti kao upozorenje sadašnjim i nadolazećim generacijama. „Pravedan mir ne zasniva se na sili i agresiji nego na slobodi, pravdi, ljudskom dostojanstvu, solidarnosti i toleranciji. To su uzvišene europske vrijednosti koje treba promicati u svijetu kako bi se učvrstio trajni mir“, poručio je.

Ministar Gordan Grlić Radman osvrnuo se na perspektivu članstva u EU kao instrumentu osiguranja mira u Europi. Rekao je: „Europska unija može i treba dati veći doprinos osiguranju mira na globalnoj razini i snažnije se profilirati kao geostrateški čimbenik.” Istaknuo je ulogu Republike Hrvatske u stvaranju i očuvanju europskih vrijednosti na području jugoistočne Europe.

Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica uputila je pozdravne riječi okupljenima u video-poruci. Naglasila je kako su demokratska načela uvjet za slobodu i sigurnost. U tome Europska unija, osobito na području Zapadnoga Balkana, ima ključnu ulogu.

U svojemu govoru pozdravne riječi potpore i blizine uputio je i predsjednik Međunarodne paneuropske unije Alain Terrenoire. Istaknuo je značenje europske slobode i nezavisnosti u složenim geopolitičkim odnosima između velikih sila. Zauzeo se za europsku suverenost u pitanju sigurnosti i obrane.

Sudionike konferencije pozdravili su ravnateljica Zaklade Hannsa Seidela Aleksandra Markić Boban i ravnatelj Zaklade Konrada Adenauera u Hrvatskoj i Sloveniji Holger Haibach.

Zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler istaknuo je važnost ulaganja u obrambene mehanizme europskih zemalja koji su izloženi sve većim pritiscima suvremenih sigurnosnih i migracijskih izazova. „Dok prolazimo kroz ova turbulentna vremena, ključno je da se Europa potpuno probudi, dobije zamah i djeluje kao jedno. Odlučna je naša predanost miru, sigurnosti i jedinstvu u Europi“, poručio je Ressler.

Davor Ivo Stier, zastupnik u Hrvatskom saboru, upozorio je na iluziju trajnog mira u Europi i na potrebu ponovnog preispitivanja europskog identiteta utemeljenog u znanosti, filozofiji i judeokršćanskim vrijednostima.

Mislav Ježić, počasni predsjednik Hrvatske paneuropske unije, dao je uvid u kompleksnost ratnih situacija s naglaskom na brojne posljedice svih vrsta. „Vjerski vođe i politički vođe pozvani su da u ovim teškim prilikama novih sukoba i ratova promotre jesu li načela njihova djelovanja u skladu s mirotvornim načelima velikih religija i modernoga humanizma“, zaključio je.

Predsjednik Njemačke paneuropske unije Bernd Posselt zaključio je prvi dan Konferencije poručivši da Europa nema budućnost ako napusti svoju tradiciju i stoljetne vrijednosti te da „Europi nisu problem euroskeptici, već proeuropljani koji ništa ne čine za Europu“.

Nakon panela uslijedio je glazbeni dio konferencije. Polusatni program satkan od opernih, operetnih arija i dijelova mjuzikla izveli su umjetnici: Arijana Gigliani-Philipp, sopran; Petra Pia Kartelo, sopran; Jakov Kalajžić, bas i na klaviru Ivan Batoš.

Drugi dan paneuropske konferencije održan je u Europskom centru za mir i suradnju „Marija Zvijezda“ u Banjoj Luci. Domaćin drugoga dana konferencije bio je biskup banjolučki Franjo Komarica.

Biskup Komarica u svojem je obraćanju dao povijesni pregled patnji i sustavnog zanemarivanja napretka, razvoja i rasta banjolučke biskupije i banjolučkoga kraja u kojemu je „zasjalo pravo, istinsko svjetlo konstruktivne i u svakom pogledu napredne Europe prije više od 150 godina“. Taj se nastanak i opstanak jedinstvenog civilizacijskog, kulturnog i duhovnog fenomena može pripisati odvažnim i dalekovidnim europejcima, katoličkim redovnicima trapistima. Istaknuo je važnost obnove kulturne i duhovne baštine, posebno u kontekstu rata devedesetih godina prošloga stoljeća. Uputio je da je potrebno raditi na pomirenju i izgradnji međuetničkog i međureligijskog dijaloga kako bi se prevladale podjele i osigurala budućnost u kojoj se cijeni pravo svakog pojedinca, u duhu europskih vrijednosti. „Upravo je Centar za mir i suradnju 'Marija Zvijezda' mjesto za ta nastojanja“, rekao je biskup Komarica.

Pravda i istina kao nužni preduvjeti mira glavni su motiv obraćanja Franje Topića, predsjednika Paneuropske unije Bosne i Hercegovine. On je poručio kako pravi mir zahtijeva poštivanje Božjih zapovijedi. One promiču pravdu i pravednost u društvu u kojem bez istine nema pomirenja. „Pomirenje i smirenje zahtijevaju priznanje zločina. To znači da društvo treba prepoznati sve žrtve, bez obzira na njihovu pripadnost, kako bi postiglo istinski mir. Pri tome nedostatak hrabrosti i zrelosti može rezultirati samo prividnim političkim mirom“, istaknuo je Topić. „Mir je ključan kako bi se postigla stabilnost i sigurnost u Bosni i Hercegovini te potaknuo društveni napredak, ekonomski rast i razvoj. Ali je ključan i za regionalnu stabilnost jer su u Bosni i Hercegovini još uvijek žive brojne rane velikog broja sukoba kroz povijest“, rekao je profesor Topić zaključivši da je mir sve, a da je sve bez mira ništa.

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine uputio je pozdravno pismo sudionicima Konferencije kojim je poručio da je u današnjem vremenu ekonomskih i političkih izazova potrebno zajednički raditi na jačanju i postizanju ciljeva Europske unije u Bosni i Hercegovini. Bosna i Hercegovina intenzivno radi na ispunjenju obveza prema EU, rekao je, te uputio da je važno ubrzati pregovore radi ostvarenja mira, stabilnosti, demokracije i uspostave vladavine prava.

Predsjednik rumunjske Paneuropske unije Alexandru Nazare u svojoj je izjavi upozorio da Rumunjska i Bugarska koje su potpuno završile evaluacijske procese za pristup zoni Schengena još uvijek nisu njezine punopravne članice. „Te dvije zemlje imaju veliku sigurnosnu ulogu u zaštiti Europske unije od migracijskih kriza i drugih vanjskih prijetnji zbog čega bi njihovo pristupanje Schengenu dodatno osiguralo Europu od nadolazećih prijetnji“, dodao je Nazare.

Andrej Lepavcov, predsjednik Paneuropske unije Makedonije, govorio je o slojevitosti problema pristupnog procesa Makedonije Europskoj uniji i sve većim težnjama zemalja Zapadnoga Balkana ostvarenju europskih vrijednosti. „Hrvatska je ove godine proslavila 10 godina članstva, što je veliki uspjeh koji svi iznimno cijenimo“, poručio je. Ali je i upozorio da je u pristupnom procesu Makedonije potrebno „promijeniti ustav i primijeniti protokole, napisane u susjednoj zemlji Bugarskoj, koja negira postojanje makedonskog identiteta.“ Lepavcov je izrazio potrebu za potporom Europske unije u procesima proširenja EU s obzirom na brojne poteškoće sa susjednim zemljama.

Na kraju programa u Banjoj Luci slavljena je sveta misa koju je predvodio biskup Komarica u župnoj crkvi Marija Zvijezda.

Konferencijom u Zagrebu moderirao je glavni tajnik Hrvatske paneuropske unije i zamjenik glavog tajnika Međunarodne paneuropske unije Vanja Gavran, a potpredsjednica Paneuropske unije BiH Snježana Šušnjara moderirala konferencijom u Banjoj Luci. 

Konferencija je završena zasjedanjem Predsjedništva Međunarodne paneuropske unije u Zagrebu u nedjelju, 29. listopada 2023.

Konferencija je organizirala Hrvatske paneuropske unije, u suradnji s Paneuropskom unijom Bosne i Hercegovine i Međunarodnom paneuropskom unijom, uz pokroviteljstvo Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Potporu su dali Zaklada Hannsa Seidela – Ured u Zagrebu, Zaklada Konrad Adenauer – Predstavništva u Zagrebu i Sarajevu te Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ - Podružnica Banja Luka.

Tekst: Lucija Pranjić i Vanja Gavran

Fotografije: Ana Kahlić, Zvonimir Džoić

radman

dsc06169jpg

rsz 1markic boban

rsz 2haibach

 dsc06183jpg

 rsz dsc06259

 dsc06200jpg

 bernd posselt 11

 vanja gavran

dsc06085jpg

 haibach i markić boban

 dsc06002jpg

 dsc06373jpg

glazbenici

 dsc06394jpg

dsc05942jpg

mladež paneuropske unije 2

mladež paneuropske unije 1

marija zvijezda 14jpg

 dsc06450jpg

 dsc06511jpg

 dsc06459jpg

 02 franjo komaricajpg

 03 franjo topićjpg

 04 gianna di danielijpg

 05 andrej lepavcovjpg

 06 rainhard kloucekjpg

 07 olivier mugnierjpg

 08 andreas raabjpg

 09 walburga habsburg douglasjpg

10 alexandru nazarejpg 

 dsc06740jpg

 11 iryna maksymchukjpg

 12 christian hofererjpg

 13 pavao nujićjpg

dsc06477jpg

 11jpg

Medijski odjeci

Barišić za MS o slanju vojske na granicu: U ovom trenutku možda nije potrebno, ali moramo biti pripravni na sve moguće scenarije — Media servis

Barišić za MS o slanju vojske na granicu: U ovom trenutku možda nije potrebno, ali moramo biti pripravni na sve moguće scenarije — Radio 1

„Mir u Europi i svijetu“ – započela Konferencija Paneuropske unije Sigurnost i stabilnost Europe u rukama Europske unije — KTA / Katolička tiskovna agencija

Konferencija Paneuropske unije „Mir u Europi i svijetu“ — Nedjelja.ba

Ministar Grlić Radman na Međunarodnoj konferenciji „Mir u Europi i svijetu“ u organizaciji Hrvatske paneuropske unije — Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

„Mir u Europi i svijetu“ – započela Konferencija Paneuropske unije Sigurnost i stabilnost Europe u rukama Europske unije — Mojzagreb.info

„Mir u Europi i svijetu“ – započela Konferencija Paneuropske unije Sigurnost i stabilnost Europe u rukama Europske unije — Radio Marija

Konferencija Panevropske unije BiH i Hrvatske: Kako očuvati mir u svijetu — BHT1

U Banjoj Luci održan drugi dan međunarodne paneuropske konferencije — IKA / Informativna katolička agencija

Drugi dan međunarodne paneuropske konferencije „Mir u Europi i svijetu“ — Nedjelja.ba

Održan drugi dan međunarodne paneuropske konferencije „Mir u Europi i svijetu“ — KTA / Katolička tiskovna agencija

U Banjoj Luci održan drugi dan međunarodne paneuropske konferencije „Mir u Europi i svijetu“ — Centralna.ba

PANEUROPLJANI U BANJOJ LUCI "Mir nije sve, ali bez mira sve je ništa" — Hercegovina.info

U Banjoj Luci održan drugi dan međunarodne paneuropske konferencije „Mir u Europi i svijetu“ — Pogled.ba

S paneuropske konferencije poručeno – Mir nije sve, ali sve bez mira je ništa — GradBusovača.com

Mir nije sve, ali bez mira sve je ništa — MojZagreb.info

U Banjoj Luci održan drugi dan međunarodne paneuropske konferencije „Mir u Europi i svijetu“ — EZadar.net.hr

„MIR U EUROPI I SVIJETU“ – ZAPOČELA KONFERENCIJA PANEUROPSKE UNIJE SIGURNOST I STABILNOST EUROPE U RUKAMA EUROPSKE UNIJE — Banjolučka biskupija

ODRŽAN DRUGI DAN MEĐUNARODNE PANEUROPSKE KONFERENCIJE „MIR U EUROPI I SVIJETU“ — Banjolučka biskupija

Biskup Komarica predslavio misu „za mir“ u okviru međunarodne paneuropske konferencije u Banjoj Luci — KTA / Katolička tiskovna agencija

Uniunea Paneuropeană cere aderarea României la Schengen. Filiala din Austria a votat favorabil, anunță senatorul Alexandru Nazare | DCNews — DCNEWS.ro

Cutremur în Austria! Vestea cea mare despre aderarea României la spațiul Schengen! Au votat favorabil — Capitol.ro

Uniunea Paneuropeană cere aderarea României la Schengen. Filiala din Austria a votat favorabil, anunță senatorul Alexandru Nazare — NewsList.ro