Zemlje Zapadnog Balkana treba ubrzano primiti u EU

Više od 70 sudionika iz deset europskih zemalja sudjelovalo je od 26. do 28. siječnja 2024. u Skopju na međunarodnoj konferenciji „Iduće veliko proširenje Europske unije – doprinos miru i izazov stabilnosti Europe“.

Na konferenciji, koju je organizirala Makedonska paneuropska unije, između ostalih su govorili: predsjednik Međunarodne paneuropske unije Alain Terrenoire, glavni tajnik Međunarodne paneuropske unije i predsjednik Hrvatske paneuropske unije prof. dr. sc. Pavo Barišić, predsjednik Makedonske paneuropske unije dr. sc. Andrej Lepavcov, predsjednica Crnogorske paneuropske unije prof. dr. sc. Gordana Đurović, predsjednik Rumunjske paneuropske unije Alexandru Nazare, potpredsjednica Međunarodne Paneuropske unije Walburga Habsburg Douglas, međunarodni tajnik Europske pučke stranke Patrick Voller, bivši makedonski predsjednik Gjorge Ivanov, bivši makedonski premijer Emil Dimitriev, predsjednik stranke VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, glavni tajnik Hrvatske paneuropske unije Vanja Gavran i mnogi drugi.

Alain Terrenoire je kazao kako je Paneuropa uvijek bila uz Makedoniju i snažno se zalaže da čim prije postane članica EU-a. „Vanjske granice Europske unije trebaju se definirati i takve trebaju ostati zauvijek. Zato proširenje mora biti ubrzano, jer nemamo vremena čekati. Svima je jasno da Putin želi oživjeti SSSR sa svojim satelitskim državama i ovaj rat u Ukrajini, koji je rat protiv demokracije, ljudskih prava i cijele Europe, ide u tom pravcu“, kazao je Terrenoire.

Andrej Lepavcov je naglasio kako se ova konferencija održava u okviru obilježavanja 30 godina od utemeljenja Makedonske paneuropske unije. Dodao je kako Zapadni Balkan treba pokazati svoju vitalnost. „Iako su države Zapadnog Balkana okružene zemljama članicama Europske unije, to ne znači da su zaštićene od utjecaja trećih zemalja. Proces integracija kasni i ako se ne ubrza Zapadni Balkan se može destabilizirati. Ako se Zapadni Balkan ne integrira ne znam kako će se integrirati druge države“, zaključio je Lepavcov naglasivši da je u kontekstu integracija na prvom mjestu važna vladavina prava, borba protiv korupcije i jačanje sudstva.

„Makedonija je podnijela zahtjev za članstvo u Europskoj uniji 2004. godine, a status kandidata dobila je 2005. Hrvatska je status zemlje kandidata dobila 2004., a prošle godine obilježili smo 10 godina članstva u EU. Velika je šteta i nepravda, posebno za zemlje jugoistočne Europe koje uporno teže ulasku u EU, poput Makedonije, što je taj proces usporen i prekinut“, kazao je Pavo Barišić. „Nužno je ubrzati pregovarački proces na sve načine. Potrebno je stimulirati zemlje koje su jasno opredijeljene za pregovore. Europska unija time će dobiti na snazi i suverenitetu. Istovremeno će stabilizirati prostor jugoistočne Europe i učvrstiti mir“, zaključio je Barišić.

Pridužujući se ostalim govornicima nakonferenciji Vanja Gavran je kazao sam kako Europska unija čim prije treba priključiti zemlje Zapadnog Balkana. „To je politička odluka baš kao što su političke odluke bile one na Berlinskom kongresu 1878. kada su ’zapadne sile’ priznale neovisnosti Rumunjske, Srbije i Crne Gore, a Bosna i Hercegovina je dana na upravljanje Austro-ugarskoj monarhiji, koja ju je i anektirala 1908., a sve kako bi se smanjio ruski i otomanski utjecaj na Balkan”, rekao je Gavran.

PROGRAM

ski 2234jpg

s konferencije 1jpg

rsz 421899694 709668254632799 1074781929431962905 n

rsz 421830456 709668997966058 4753457209615503555 n

pavo barisic 2jpg

Medijski odjeci

Dalmatinskiportal.hr
 
MojZagreb.info
 
eZadar.net.hr