Izvješće o radu Hrvatske paneuropske unije za 2017. godinu

Djelatnosti HPEU od Skupštine 5. studenoga 2016. do skupštine 22. studenoga 2017. odvijale su se u nekoliko područja.

20.–22. listopada 2017. održana je u Osijeku međunarodna konferencija "Raspad carstava – totalitarni poretci – Drugi svjetski rat – stvaranje Europske unije i schengenske Europe".

Na skupu su sudjelovale delegacije iz petnaest paneuropskih organizacija (Francuska, Njemačka, Belgija, Španjolska, Austrija, Slovačka, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Kosovo, Makedonija, Ukrajina), iz ogranaka Hrvatske paneuropske unije i središnjice, te mnogobrojni ostali pozvani gosti. Tematska izlaganja imali su sudionici iz inozemstva i domaćini, među kojima su bili ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović-Burić, zastupnici u Europskome parlamentu Dubravka Šuica, Marijana Petir i Anna Záborská, bivši ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, predsjednik Međunarodne PEU Alain Terronoire.

Na završetku konferencije donesena je Izjava sudionika konferencije.

Uz međunarodnu konferenciju održala se je i Opća skupština Međunarodne paneuropske unije u subotu 21. listopada poslijepodne, prvi put izvan Europskoga parlamenta u Strasbourgu, a u nedjelju 22. listopada od 9h ujutro i sjednica Predsjedništva Međunarodne PEU.

Sva izlaganja sa skupa bit će tiskana su u Glasu Paneurope br. 33.

Kao i svake godine, i u protekloj je godini održan niz predavanja, tribina, predstavljanja knjiga, izložaba i koncerata, kako u središnjici, tako i u ograncima. Organizirani su posjeti uglednih gosta iz svijeta, a delegacije HPEU sudjelovale su na većem broju inozemnih međunarodnih skupova Paneuropske unije. O svem tome izvješćuje časopis "Glas Paneurope" br. 32.

Kontinuirano su se provodile aktivnosti u sklopu programa HPEU "Članstvo Hrvatske u EU" i "Jačanje europske svijesti građana RH", kao i projekta Mladeži HPEU "Izazovi suvremenoga svijeta i multikulturalnoga društva – paneuropski odgovor mladih".

Skupština HPEU

Izborna skupština HPEU održana je u Zagrebu 22. studenoga 2017. Podnesena su izvješća o radu i financijska izvješća. Za predsjednika HPEU izabran je akademik Mislav Ježić, a potvrđeni su i članovi Predsjedništva i Nadzornoga odbora za razdoblje do kraja mandata.

Sjednice Predsjedništva HPEU

1. sjednica 15. saziva Predsjedništva (konstituirajuća) održana je u Zagrebu 22. studenoga 2017. odmah nakon Skupštine. Na njoj je izabran Mislav Barišić za glavnoga tajnika HPEU, a potvrđeni su i potpredsjednici iz 14. saziva Predsjedništva.

Izložbe

30. ožujka 2017. izložba slika Marije Kugli "Dvije domovine"

25. svibnja 2017. izložba slika članova Udruge stvaratelja u kulturi iz Nove Gradiške

28. rujna 2017. izložba slika Silvije Benković Peratove "Portreti i stijene"

30. studenoga 2017. izložba grafika Sabine Gašparac "Akcija, reakcija i interakcija".

Tribine, predstavljanja knjiga, filmovi, koncerti

U prostorijama HPEU kontinuirano se provode političke, gospodarske, kulturne i znanstvene tribine, predstavljaju se knjige i prikazuju filmovi.

1.12.2016. u organizaciji Mladeži, predstavljanje knjige Matka Globačnika "Izazov skepticizma: utjecaj Humeove metafizike i moralne filozofije u Europi 18. stoljeća"

26.01.2017. u organizaciji Mladeži, predstavljanje knjige potpredsjednika Mladeži HPEU i zamjenika glavnoga tajnika Međunarodne PEU dr. sc. Ljudevita Frana Ježića "Razvoj Fichteova jenskoga sustava transcendentalne filozofije u kontekstu pokantovskih rasprava"

16.02.2017. u organizaciji Mladeži, predavanje dr. sc. Tomislava Dubravca, znanstvenoga savjetnika na Hrvatskome šumarskom institutu "Šume u Hrvatskoj – dar i obaveza!"

07.03.2017. u organizaciji Mladeži, tribina "Europsko-ruski odnosi" na kojoj je izlagala prof. dr. sc. Lidija Čehulić Vukadinović, profesorica na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i bacc. politologije Bruno Rukavina, student diplomskoga studija istoga fakulteta i član Mladeži HPEU

20.04.2017. prikazivanje knjige Vladimira Petera Gossa, professoris emeriti Sveučilišta u Rijeci, "Space: Sense and Substance"

02.06.2017. predstavljanje istraživanja o stereotipima o migrantima i o migracijskoj krizi u Europi od 2015. godine do danas. Govorili su Bruno Rukavina, član Diplomatskoga kluba FPZG-a, potpredsjednik studentskoga zbora na FPZG i potpredsjednik Mladeži HPEU, i Florijan Bašić, student diplomskog studija politologije na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu

03.10.2017. predstavljanje zbornika radova "Bugari i Hrvati kroz stoljeća" i bilateralne hrvatsko-bugarske suradnje. Sudjelovale su prof. dr. sc. Antoaneta Balcheva, Institut za balkanistiku s Centrom za trakologiju Bugarske akademije nauka (BAN), Sofija i dr. sc. Hrvojka Mihanović-Salopek, Zavod za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe, HAZU, Zagreb i članica predsjedništva HPEU

09.11.2017. u organizaciji Mladeži HPEU i HPEU, tribina "100 godina od Oktobarske revolucije". Izlagali su doc. dr. sc. Martin Previšić, povjesničar s Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, te doc. dr. sc. Davor Boban s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, uz moderiranje Bruna Rukavine, studenta diplomskoga studija političkih znanosti i potpredsjednika Mladeži HPEU.

19.12.2017. u suradnji HPEU i Mladeži HPEU tribina "Marko Marulić: hrvatski renesansni kršćanski mislilac". Predavač je bio izv.prof. dr. sc. Davor Balić, Odsjek za filozofiju, Filozofski fakultet, Osijek, uz moderiranje dr. sc. Željke Metesi Deronjić, Odsjek za filozofiju, Hrvatski studiji, Zagreb.

Sastanci predsjedništva Međunarodne PEU i skupovi članica Međunarodne PEU

Delegacije HPEU sudjeluju na sjednicama međunarodne PEU i skupovima članica Međunarodne PEU.

Predsjedništva Međunarodne PEU

5. travnja 2017. održana je sjednica međunarodnoga Predsjedništva MPEU u Europskome parlamentu u Strasbourgu.

22. listopada 2017. održana je druga sjednica međunarodnoga Predsjedništva MPEU u Osijeku uz međunarodnu konferenciju HPEU u Osijeku.

Na objema sjednicama, uz izvješća i raspravu o međunarodnoj situaciji, raspravljalo se je o obnovi organizacije paneuropske unije u Italiji i o osnivanju organizacija PEU u Ukrajini i Crnoj Gori.

Skupovi članica Međunarodne PEU

PEU Njemačke, 43. Paneuropski dani u Neustadtu 12.–14.5.2017. "Hrabrost za Europu-konačno djelovati" (delegacija HPEU u sastavu Pavo Barišić, glavni tajnik Međunarodne PEU, Nada Pomper, Silvio Pallua i Sebastian Tončić)

PEU Bosne i Hercegovine, međunarodna konferencija "Bosna i Hercegovina – korak do statusa zemlje kandidata – možemo li ubrzati proces?", Bihać 19.–21.05.2017. (delegacija HPEU u sastavu Pavo Barišić, tadašnji ministar znanosti i obrazovanja, Vesna Izaković, Heidi Frank Setter, Nada Pomper i članovi mladeži Mislav Barišić, Ljudevit Fran Ježić, Katarina Katavić, Pavao i Danijela Nujić, Alen Žuškić i Sebastian Tončić)

PEU Italije, Padova 14. 10. 2017. osnivanje inicijativnoga odbora koji će registrirati obnovljenu organizaciju PEU Italije početkom 2018. godine, prihvaćanje nacrta Statuta PEUI i rasprava o budućoj djelatnosti (sudjelovali potpredsjednik Međunarodne PEU Mislav Ježić i glavni tajnik Međunarodne PEU Pavo Barišić)

PEU Crne Gore, međunarodna konferencija Podgorica 17.–19.11.2017. "Za Europu: Komuniciranje europske integracije između država članica EU i država kandidatkinja" (delegacija HPEU u sastavu Mislav Ježić, Pavo Barišić, Nada Pomper i članovi Mladeži Pavao Nujić i Bruno Rukavina).

PEU Slovenije, međunarodna konferencija u Ljubljani, 1.–3. 12. 2017. pod nazivom "Razumijevanje Europske unije" (Neda Matasović).

Mrežna stranica

Uređena je mrežna stranica Hrvatske paneuropske unije www.hpeu.hr na kojoj se redovito objavljuju programi u tijeku i najavljuju budući događaji. Uređuje ju ing. Trpimir Jeronim Ježić.

Tradicionalno kulturno djelovanje

Još od 1999. godine HPEU je sa Gradskim muzejom iz Vukovara, gradom Vukovarom, Županijom te s Hrvatskim društvom glazbenih umjetnika pod umjetničkim vodstvom gđe Vlaste Gyura suorganizator Vukovarskog festivala. Festival ima tako dobar odjek da je postao stalnim programom. 19. Vukovarski festival komorne glazbe održan je u Vukovaru 6.–8. listopada 2017.

Božićni susret

U četvrtak, 28. prosinca 2017. održan je tradicionalni Božićni susret koji su organizirali članovi i prijatelji HPEU. Pozdravne riječi i čestitke za Božić i Novu godinu uputili su akademik Mislav Ježić, predsjednik HPEU, i Pavao Nujić, predsjednik Mladeži.

Mislav Ježić govorio je o aktualnim zbivanjima u svijetu i o radu Hrvatske paneuropske unije u 2017. godini te je svima zaželio sretne božićne blagdane i svako dobro u novoj 2017. godini. Pavao Nujić govorio je o razgranatome radu Mladeži HPEU.

Čestitkama i pozdravnim riječima također se nazočnima obratio prof. dr. sc. Pavo Barišić, bivši dugogodišnji predsjednik, a do lipnja 2017. ministar znanosti i obrazovanja u Vladi Republike Hrvatske. Osvrnuo se je na aktualnu političku situaciju u Europi i Hrvatskoj te je zahvalio svim suradnicima i članovima Hrvatske paneuropske unije na podršci koju su mu iskazali tijekom njegova kratka ministarskoga mandata.

U glazbenome dijelu nekoliko prigodnih klasičnih i božićnih pjesama izvele su harfistica Mirta Lice i violinistica Barbara Polšek Sokolović.

Na kraju je slijedilo druženje uz domjenak za koji su u duhu zajedništva priloge donijeli prijatelji i članovi HPEU.

Ogranci / mladež HPEU-e i njihov rad

Mladež Hrvatske paneuropske unije u 2017. godini aktivno je sudjelovala u radu Hrvatske paneuropske unije, organizirala je samostalno i u suradnji s HPEU tribine i edukaciju o Paneuropskoj uniji, obuhvaćene njenim projektom "Izazovi suvremenoga svijeta i multikulturalnoga društva – paneuropski odgovor mladih", a njeni su članovi prisustvovali i na međunarodnim konferencijama. Također je održano nekoliko neformalnih sastanaka i druženja članova mladeži.

Članovi ogranaka i mladeži prisustvuju sjednicama Predsjedništva, godišnjoj Skupštini, povremeno tribinama i izložbama u Zagrebu, međunarodnim skupovima, sve prema svojim mogućnostima.

O djelatnostima Mladeži već je nešto navedeno, a pojedinačna opširnija izvješća svaki ogranak HPEU i Mladež HPEU podnose Skupštini.

Zaključno

Djelatnost HPEU u središnjici i ograncima pokriva područje Republike Hrvatske, a povezana je suradnjom s paneuropskim organizacijama u više od 20 europskih zemalja. Kao nevladina udruga HPEU pomaže u ostvarenju povoljnijega položaja Republike Hrvatske u EU, promiče hrvatsku kulturu u Europi, potiče oblike kulturne, znanstvene, tehničke i gospodarske razmjene s Europom. Programi imaju za cilj širenje znanja i obrazovnih sadržaja među građanima RH o EU, prednostima i pogodnostima članstva u EU, promicanje i unaprjeđivanje najviših europskih obrazovnih i znanstvenih standarda u Hrvatskoj i promicanje europskih kulturnih i civilizacijskih dometa u Hrvatskoj.

Zagreb, 30. prosinca 2017.

Predsjednik
Prof. dr. sc. Mislav Ježić