Trideset mladih paneuropejaca iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Njemačke okupit će se sutra, 8. lipnja 2023. na konferenciji u Kući susreta „Marija Zvijezda“ i Europskom centru za mir i suradnju u Banjoj Luci. 

Ova konferencija, koja se održava pod pokroviteljstvom dopredsjednika entiteta Republika Srpska dr. Davora Pranjića, dio je studijskog putovanja mladih tijekom kojeg će pored Banja Luke posjetiti i Sarajevo.

Konferencija započinje u 14:30 sati i činit će ga dva panela. 

U prvom će se nazočnima obratiti: biskup banjolučki mons. dr. Franjo Komarica, dopredsjednik entiteta Republika Srpska dr. Davor Pranjić, gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković (video poruka), glavni tajnik Međunarodne paneuropske unije i predsjednik Hrvatske paneuropske unije prof. dr. sc. Pavo Barišić, zamjenik glavnog tajnika Međunarodne paneuropske unije i glavni tajnik Hrvatske paneuropske unije Vanja Gavran i dopredsjednik Njemačke paneuropske unije Andreas Raab.

U drugom panelu u 16:15 govori će predstavnici mladeži: dr. sc. Pavao Nujić, predsjednik Paneuropske mladeži Hrvatske; Zvonimira Jakić, glavna tajnica Paneuropske unije Bosne i Hercegovine i Christian Hoferer, predsjednik Paneuropske mladeži Njemačka.

 U 18 sati u župnoj crkvi bit će slavljena misa povodom blagdana Tijelova. 

U petak, 9. lipnja sudionici ovog studijskog putovanja posjetiti poljoprivrednu zadrugu Caritas Banjolučke biskupije, a potom će krenuti u Sarajevo gdje će se susresti s ravnateljem Centra za mlade Ivan Pavao II. dr. sc. Šimom Maršićem, a potom s generalnim tajnikom Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine monsinjorom Ivom Tomaševićem.  

Dan kasnije, 10. lipnja organiziran je susret s predstavnicima islamske zajednice, potom s predstavnicima vlasti te u popodnevima satima i visokom predstavnikom dr. Christianom Schmidtom.

mladi paneuropske unije iz cijele europe