Hrvatska paneuropska unija i Hrvatsko kulturno društvo Napredak – Napretkov kulturni centar pozivaju Vas na tribinu „Kamo idu znanost i tehnologija“ u utorak, 20. lipnja 2023. u 19 sati.

Na tribini, koja će biti održana u Hrvatskoj paneuropskoj uniji, o ovoj će temi govoriti dopredsjednik Napretka prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić, a pozdravni govor održat će prof. dr. sc. Pavo Barišić.

Voditelj tribine je Vanja Gavran.

O temi 

Zadnjih desetljeća svjedoci smo enormne ekspanzije znanstvenih otkrića - genetičko inženjerstvo, neutralne mreže, pametni materijali, robotika, umjetna inteligencija- kao i izuzetne brzine njihove primjene i transfera u nove tehnologije, bez presedana u dosadašnjoj povijesti čovječanstva. Posljedica je to velikih financijskih ulaganja u znanost i istraživanja kao i sve većeg broja znanstvenika i istraživača, tj. demokratizacije znanosti što je naravno za svaku pohvalu, no inherentno podrazumijeva i mnoge rizike. Otkrića iz mnogih područja znanosti u vrlo kratkom roku ulaze u primjenu no pitanje je može li ljudsko društvo tako brzo i adekvatno reagirati na ovakav znanstveni i tehnološki razvoj? Jesmo li spremni na promjene koje nove tehnologije uvode i koje su etičke implikacije tih novih znanstvenih prodora i tehnologija?  

O predavaču 

Prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić, redoviti je profesor u trajnom zvanju Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i znanstveni savjetnik u trajnom zvanju Instituta Ruđer Bošković, Zagreb. Bivši je državni tajnik za znanost i tehnologiju Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Predsjednik je Matičnog odbora za kemiju i član Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost, te predsjednik Upravnog odbora Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kao i dopredsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak. Područje njegovog znanstvenog rada su molekularne spektorskopije, posebice spektoskopija nuklearne magnetske rezonancije (NMR) i njene primjene u znanosti i tehnologiji.  

pozivnica tribina kamo idu znanost i tehnologija page 0001 optimized