Od 27. do 29. listopada 2023. u Zagrebu i Banjoj Luci održat će se međunarodna paneuropska konferencija „Mir u Europi i svijetu“.

Konferenciju, koja će okupiti Više od 70 sudionika iz 16 europskih zemalja, organizira Hrvatska paneuropska unija u suradnji s Paneuropskom unijom Bosne i Hercegovine i Međunarodnom paneuropskom unijom.

Prvi dio konferencije održat će se u Zagrebu u petak, 27. listopada 2023. u Hrvatskoj paneuropskoj uniji s početkom u 17 sati, a drugi u Banjoj Luci u subotu, 28. listopada 2023. u Europskom centru za mir i suradnju „Marija Zvijezda“ u 14 sati.

Na konferenciji će između ostalih govoriti: Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije; Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske; Franjo Komarica, biskup banjolučki; Karlo Ressler, zastupnik u Europskom parlamentu; Davor Pranjić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska; Davor Ivo Stier, zastupnik u Hrvatskom saboru; Alain Terrenoire, predsjednik Međunarodne paneuropske unije; Pavo Barišić, predsjednik Hrvatske paneuropske unije; Mislav Ježić, počasni predsjednik Hrvatske paneuropske unije; Franjo Topić, predsjednik Paneuropske unije Bosne i Hercegovine, kao i predstavnici paneuropskih organizacija iz Austrije, Crne Gore, Francuske, Italije, Kosova, Mađarske, Njemačke, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Srbije, Španjolske, Švedske i Ukrajine.

U nedjelju, 29. listopada 2023. u Zagrebu će se održati i sjednica Predsjedništva Međunarodne paneuropske unije.

Predsjednik Hrvatske paneuropske unije Pavo Barišić u najavi konferencije kazao je kako „konferencija ima zadaću osvijetliti sadašnje stanje i perspektive te dati paneuropski odgovor na dva ključna pitanja. Prvo je kako zaustaviti rat i imperijalne pretenzije u Europi i svijetu. Drugo je kako učvrstiti svjetski poredak na mirotvornim načelima i pomoći da se prijepori rješavaju mirnim putem bez prolijevanja krvi i uništavanja dobara.“

Sudionici konferencije usvojit će i deklaraciju o miru koja će biti poslana na adrese svih važnih međunarodnih i europskih institucija.

Organizaciju konferencije podržali su: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Zaklada Hanns Seidel – Ured u Zagrebu, Zaklada Konrad Adenauer – Predstavništva u Zagrebu i Sarajevu te Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ - Podružnica Banja Luka.

PROGRAM