U „Mariji Zvijezdi“ u Banjoj Luci održana konferencija mladih Paneuropske unije

S konferencije mladih Paneuropske unije u Banjoj Luci

Trideset mladih paneuropejaca iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Njemačke okupilo se jučer na konferenciji mladih Paneuropske unije u Kući susreta „Marija Zvijezda“ i Europskom centru za mir i suradnju u Banjoj Luci. 

Na konferenciji se posebno razgovaralo o europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, ali i drugih zemalja jugoistoka Europe koje žele postati članice Europske unije. U usvojenoj deklaraciji između ostaloga je naglašeno kako mladi Paneuropske unije podržavaju nastavak procesa proširenja Europske unije u ovom dijelu Europe, imajući na umu da bi Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Albanija, Sjeverna Makedonija i Srbija trebale postati punopravne članice Europske unije te ujedno pozivaju tijela i institucije EU-a da ih potiču i pomognu u ispunjavanju potrebnih kriterija.

„Potičemo predstavnike EU i donositelje odluka da uzmu u obzir specifičnu političku i pravnu situaciju Bosne i Hercegovine u pregovaračkom procesu. Vjerujemo da se budućnost Bosne i Hercegovine, na kulturnu i ekonomsku korist svih njenih građana može ostvariti samo u EU poštivanjem demokratskih procesa i pažljivo izgrađenih institucija, jednakosti triju naroda i zaštite ljudskih prava svih građana“, stoji u deklaraciji.

Mladima su se prigodnim govorima obratili biskup banjolučki mons. dr. Franjo Komarica, zamjenica gradonačelnik Banja Luke Milada Šukalo, generalni konzul Republike Hrvatske u Banjoj Luci Zoran Piličić, glavni tajnik Međunarodne paneuropske unije i predsjednik Hrvatske paneuropske unije prof. dr. sc. Pavo Barišić, zamjenik glavnog tajnika Međunarodne paneuropske unije i glavni tajnik Hrvatske paneuropske unije Vanja Gavran i dopredsjednik Njemačke paneuropske unije Andreas Raab. Oni su u svojim govorima, potičući mlade na još veći angažman u izgradnji Europe na temeljima njezinih vrijednosti slobodne i mira, istaknuli važnost mjesta gdje se konferencija održava, koje baštini veliku tradiciju redovnika trapista zaslužnih za duhovni, obrazovni, kulturni i gospodarski razvitak Banja Luke u 19. i 20. stoljeću. Predloženo je da se konferencija mladih Paneuropske unije iz svih europskih zemalja organizira jednom godišnje upravo u Kući susreta „Marija Zvijezda“ i Europskom centru za mir i suradnju u Banjoj Luci.

Konferencija, koja je održana pod pokroviteljstvom dopredsjednika entiteta Republika Srpska dr. Davora Pranjića, dio je studijskog putovanja mladih tijekom kojeg će pored Banja Luke posjetiti i Sarajevo.  Nakon konferencije u župnoj crkvi služena je sveta misa povodom svetkovine Tijelova.

 4. milada šukalo

 5. zoran piličić

 6. pavo barišić

 7. dio okupljenih na konferenciji