U povodu jubileja 50. Paneuropskih dana odlikovan bivši njemački predsjednik Joachim Gauck

Više od 150 sudionika iz cijele Europe okupilo se na jubilarnim 50. Paneuropskim danim koji su se od 31. svibnja do 2. lipnja 2024. održavali u najstarijem njemačkom gradu Kemptenu.

O izazovima i budućnosti Europe na ovom skupu koji je organizirala Njemačka paneuropska unija, između ostalih, govorili su bivši njemački predsjednik Joachim Gauck, bavarski ministar za europske poslove Eric Beißwenger, zastupnik u Europskom parlamentu Markus Ferber, predsjednik Međunarodne paneuropske unije Alain Terrenoire, glavni tajnik Međunarodne paneuropske unije i predsjednik Hrvatske paneuropske unije Pavo Barišić, predsjednik Njemačke paneuropske unije Bernd Posselt, predsjednik parlamentarnoga kluba CSU-a i bivši državni ministar Klaus Holetschek, predsjednik Paneuropske unije Ukrajine Ihor Zhaloba i drugi.

Bivši savezni predsjednik Gauck u svojemu se svečanom govoru prisjetio kako se iza željezne zavjese pod nepravednim režimima sa čežnjom pratio rast europskoga jedinstva. Zahvalio je Paneuropskom pokretu, koji je radio na jedinstvu kontinenta „kad je to još bio daleki san." I danas je taj trud nezamjenjiv, „jer Europa ne smije biti projekt elita, nego mora biti ukorijenjena u civilnom društvu, za što se vi borite“. Istaknuo je da „nacije koje pate od povijesnih uvreda često traže spas u nacionalizmu. Zato ne smijemo suprotstavljati naciju i Europu. Snažna nacija koja je u miru sa sobom ne treba se boriti protiv ideje europskoga jedinstva“, kazao je Gauck. Pozvao je na „tješnju suradnju Europe, jer ćemo inače izgubiti postignuća poput međusobnoga razumijevanja naroda, mira, slobode, pravne sigurnosti i ljudskih prava“.

Pavo Barišić govorio je o značenju parlamentarizma, predstojećim europskim izborima te o vrijednosti mira. „Paneuropska unija u Pariškoj deklaraciji iz travnja ove godine potvrdila je da se mir može osigurati prije svega osnaživanjem vlastitih obrambenih snaga. Možemo se pozvati i na poznatu latinsku poslovicu: Si vis pacem, para bellum! - Ako želite mir, pripremite se za rat! Mir je najveća vrijednost i stoga u njega treba uložiti značajne napore i resurse. Snažna obrambena sila i dalje je najpouzdanija kako bi osigurala mir i slobodu“, kazao je Barišić. Za europske izbore pozvao je na izbor „onih dostojnih predstavnika u Europskom parlamentu koji svjedoče o najvišim paneuropskim vrijednostima i doprinose jačanju Europe kao vjerodostojne velesile svjetskoga mira. Europska je povijesna misija širiti mirotvorne ideje i suživot u svijetu na temelju demokratskih i kršćanskih vrijednosti koje ga podupiru“.

Paneuropska unije Njemačke ovom je prigodom dodijelila svoju najveću nagradu, Paneuropsku medalju za zasluge, bivšem saveznom predsjedniku Joachimu Gaucku. Predsjednik Paneuropske unije Njemačke, dugogodišnji europski zastupnik iz Münchena Bernd Posselt, pohvalio je Gaucka kao „borbeno utjelovljenje ljudskih prava i ideje slobode, koja čini srž europske ideje“.

Na 50. Paneuropskim danima sudjeluju i banjolučki biskup u miru Franjo Komarica te predstavnici Hrvatske paneuropske unije Vanja Gavran i Karmela Barišić.

2. joachin gauck

3. pavo barišić

5. markus ferber

5. markus ferber

4. alain terrenoire

8. 50 paneuropski dani

7. franjo komarica pavo barišić i dirk voß

9. 50 paneuropski dani

11. karmela barišić

12. vanja gavran i ihor zhaloba

14. alain terrenoire franjo komarica i pavo barišić

13. joachim gauck i franjo komarica